Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Argentin dog képes leírás - Dog.tlap.hu
részletek »

Argentin dog - Dog.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: dog.tlap.hu » Argentin dog
Keresés
Találatok száma - 9 db
Antu Makto Dogo

Antu Makto Dogo

Engedje meg, hogy pár szóban bemutassam történetünket. A fajtával 1999-ben ismerkedtem meg, ekkor kaptam első szuka kiskutyámat. A fajta első találkozásra rabul ejtett, így nem sokkal első kiskutyám érkezésére szuka tesvére is hozzánk került, majd egy kan is, elkezdtük kiállításokra járni, tenyészteni, egyszóval a kutyázás igazi hobbinkká, életformánkká vált.. Ekkor még 'Funny Face' kennelnév alatt születtek kölykeink.

Blanco de Los Cabos

Blanco de Los Cabos

Mivel a fajta rossz irányba tart, ezért Európában szigorodtak a bírálatok a szakemberek argentínai megállapodását követően. A standardmagasságot (60-65 cm) maximum 68 cm-ig lehet tolerálni, e fölött a kutya túlméretesnek számít. A fogakat illetően egy premolaris hiánya nem hiba, kettővel még kitunő minősítést kaphat és a mezőnyhöz viszonyítva lehet győztes is a kutya. Három vagy annál több hiány már hibának számít, és csak nagyon jó minősítés adható. A pigment folt csak akkor hiba, ha szőr vége is fekete, és szembeötlően túlzott a pigment foltok mennyisége (dalmatás). A fejen lévő folt engedélyezett (1 darab), mely színének nincs jelentosége, lehet fekete, barna, csíkos stb. Az orr és a szájszél pigmentációja fekete és nem barna, ez ha nem is olyan súlyos, de hiba. Az orr 75 százalékának kell feketének lennie. A szájnál ez nincs meghatározva, de minél feketébb, annál jobb. A szemhéj lehet pigmentált vagy hússzínű is.

Blanco Del Manso

Blanco Del Manso

Az argentinok egyetlen saját kutyafajtája. Tenyésztése 1873-ban kezdődött. Dr. Antonio Nores Martinez -- aki hazájában igen nagy kutyabarát hírében állt -- elhatározta, hogy új falkakutyát alakít ki tüskés sün, vaddisznó és különböző ragadozók, különösen a puma vadászatára. Közismert, hogy a falkakutyák viszonylag nagy csoportban is tarthatók, éppen amiatt, hogy nem verekednek, vagyis megférnek egymással.

Del Blanco Diablo

Del Blanco Diablo

Az argentin dog energikus, vidám természetű, barátságos, nem ugatós, tudatában van erejének. A fajtaleírás megköveteli, hogy a kutya sohasem lehet agresszív, sőt ez a tulajdonság kizáró ok a tenyésztésnél. Az agresszivitás elkerülése teljes mértékben a tenyésztőkön múlik, s mivel ez a tulajdonság öröklődik, csupán azt kell szem előtt tartani, hogy a harcias kutyák ne kaphassanak szerepet a tenyésztés során. Az argentin dog természetesen gyáva sem lehet, mert akkor feladatát -- amelyre alkata és vérmérséklete predesztinálja -- nem képes teljesíteni. Vadászaton nagyon bátor és mindenkor harcra kész. Mozgása nyugodt és öntudatos, reakciói céltudatosak, egyúttal gyorsak. Fizikai tulajdonságai igazi atlétává avatják. Dominanciára való törekvése miatt a kan -- főképp territóriumán belül -- saját nemével szemben meglehetősen harciasan lép fel. Ajánlatos erre odafigyelni, s időben megelőzni az esetleges verekedést! A fajta kissé hasonlít a német boxerre, de annál nagyobb termetű, erőteljesebb, és az arcorri része hoszszabb. Megjelenése kiegyensúlyozott, tetterős. Nincs híján némi keménységnek. Orrtükre fekete. A teljesen rózsaszínű orrtükör súlyos hiba és tenyésztésből kizáró ok. Szeme színe a sötétbarnától a mogyoróbarnáig terjed, tekintete élénk, intelligens. A felemás színű, valamint a kétoldali kék szem nemkívánatos.

Del Blanco Gladiator

Del Blanco Gladiator

A fajta erdete az 1920-as évekre vezethető vissza. Az akkor alig 18 éves Antonoi Nores Martinez, egy új fajta tenyésztési programját dolgozta ki 1925-ben,mely megállja a helyét az argentin vadászterepeken is, ahol pumára, vaddisznóra és szarvasra vadásztak. Argentína hatalmas prériin (pampa) egy különleges módszerrel vadásztak (a vadászati módszer neve: monteria): a vadász lóhátról követte a 3-5 kutyából álló falkát. A kutyák felkajtatták, felverték, üldözték a vadat, majd utolérve megfogták, és addig tartották a földön, amíg a vadász le nem döfte. Ehhez kellett egy olyan kutya, ami bírja a sokszor napokig tartó hajtást. Kitűnő legyen a szagláskészsége, hogy a mocsarakon, folyókon át is kövesse a szagot. Bátornak és erősnek kell lennie, hogy megküzdjön a nála szinte mindig nagyobb vadálattal. Korábban próbálkoztak más híres vadászfajtákkal, de egyik sem felelt meg a követelményeknek.

Del Manso

Del Manso

Argentínában egykor kedvelték a kutyaviadalokat, s erre a célra angol bulldogokat, bullterriereket kereszteztek különböző kutyákkal. Dr. Martinez elhatározta, hogy kialakít egy olyan fajtát, amely nagyvadak vadászatára alkalmas. Tenyésztői munkáját egy helyi, ősi fajtára, az ún. cordobai harcikutyára alapozta. Ezek a fehér színű kutyák meglehetősen agresszív viselkedésűek voltak, és nem éppen kiegyensúlyozott viselkedésükről híresültek el. A tenyésztő kezdetben Spanyolországból hozott be dogokat, amelyeket -- megfelelő válogatás után -- fehér cordobai kutyákkal keresztezett. Célja elérése érdekében a tenyésztés során természetesen különböző fajtákat (feltehetően boxert, bulldogot, bullterriert) is felhasznált. A tenyésztés során megszületett rossz idegrendszerű utódokat szigorúan szelektálta, és több generáció után elérte azt, hogy kialakult egy igen kiegyensúlyozott idegrendszerű populáció, amely az egészséges idegrendszert az utódokra is átörökítette.

Depredador De los Perros

Depredador De los Perros

Az első látásra félelmetes megjelenésű, hatalmas, hófehér, 'csupaizom' kutyát a kutyavilág Bodybuilding bajnokának is nevezhetnénk. Mivel a fajta nagyon fiatal és még nem tartozik az elterjedt kutyafajták közé, sokan nem ismerik. Vannak, akik pedig félreismerik. Vérszomjas fenevadnak, harcikutyának titulálják, pit-bullnak nézik. A 'Schwarzenegger-i' külső azonban tankönyvbe illő falkaösztönnel, hihetetlen intelligenciával párosul, ami nem véletlen, ha felidézzük a fajta kialakulásának történetét.

Diego De La Cosa Dogos

Diego De La Cosa Dogos

Üdvözlöm, Nyírő Gábor vagyok és argentin dogokat tenyésztek. A dogo nemcsak egy kutya, annál sokkal több, aki argentin dogot választ, az egyben egy új életformát is választ, ami telisteli van szabadsággal, dinamizmussal és természetközelséggel.

La Noguera

La Noguera

A magyarországi Argentin Dog tenyésztés 1990-ben kezdődött. 'Nem Hófehérke, hanem vad rámenős őrző-védő kutya az argentin dog', ezzel a címmel jelent meg a Kutyarevü 1991. októberi száma, majd 1992-ben a Kutya c. újságban megjelent cikkben figyeltem fel a fajtára. Szerelem első látásra! A cikkben szereplő kutya az akkori legrégebbi argentin tenyészetből származó, kétszeres Világgyőztes Escorpion De Santa Isabel (Teny.: Dr. Francisco José Nores Martinez) kan szerepelt. Az 1993-as Európa-dog-show-ra kimondottan vásárlási szándékkal látogattam ki. Feltett szándékom volt, hogy tenyésszem a fajtát. Az Európa- Győztes egy argentin import kan Eu.Ch. Huiro De El Tumi lett. Nagyon tetszett, mégsem tőle választottam. Volt egy szintén argentin import kan az országban Int.Ch. Coya De Urumpta (Rambo De El Tumi fia) Ez a kan karakterével lenyűgözött.

Tuti menü